Gjorde trossor av människohår

Fy fan så äckligt!! Det ser ju ut som garn, men ändå.. Det finns en gräns.

"Varför väcker hår så mycket känslor?

Vad har människors hår använts till genom åren?
Nordiska museets utställning "Hår" försöker svara på de frågorna genom att skildra hur människan genom tiderna förhållit sig till stråna på våra huvuden, i våra ansikten och på våra kroppar.

– Genom håret får du reda på det mesta om en människa, från religion till politisk uppfattning och social status, säger Lena Kättström Höök, innehållsansvarig för utställningen.

Huvudhår, ansiktshår och kroppshår – banalt och kontroversiellt på en och samma gång. För trots att hår är någonting alla människor kan relatera till har ämnet ältats och debatterats inom ramarna för politik, estetik och religion i alla år, något som görs än i dag.
Just den diskussionen har Nordiska museet plockat upp till sin utställning "Hår" som pågår just nu och fram till hösten 2013.

"Av hygieniska skäl"

– Hår har en stor del i människans kulturhistoria och säger mycket om vår identitet. Genom håret får du reda på det mesta om en människa, från religion till politisk uppfattning och social status och genom historiens gång har håret använts till att markera allt från protester till samhörighet. Historien genomsyras av diskussioner kring hårets betydelse. Var ska det finnas och inte finnas? Hur ska det tuktas och rakas?, säger Lena Kättström Höök.

Utställningen bjuder dels på en kronologisk genomgång av hårets historia under de senaste 1 000 åren, men också en tematisk fördjupning i huvudhår, ansiktshår och kroppshår. Under kroppshår diskuteras exempelvis vilka tabun det finns när det gäller kroppsbehåring. Varför är det till exempel så känsligt att som kvinna låta håret under armarna växa?

– Det är en intressant diskussion. Att ta bort hår på kroppen var mycket vanligt redan under antiken i länderna kring Medelhavet av hygieniska skäl. I Sverige har det däremot varit helt knutet till mode. Det första belägget vi hittat där kvinnor uppmanas raka kroppshår är från mitten av 1800-talet och det har att göra med att kortare ärmar blev på modet. På 1920-talet dök kortare kjolar och ärmlöst upp i modet och då blev rakning allt vanligare. Och i dag, när plaggen är ännu mindre och en del kvinnor använder stringtrosor, blir det allt vanligare att man tar bort alltihop, säger Lena Kättström Höök.

"Stickat klänning av sitt eget hår"
Utställningen innehåller också en del som handlar om olika användningsområden för hår där vi bland annat får se en del kläder gjorda av människohår.

– Hår har använts till mycket genom historien, till allt från magi till folkmedicin och inte minst till att göra kläder. Det låter kanske konstigt i dag, men vi visar bland annat upp en tvådelad klänning från 1800-talet som en kvinna stickat av sitt eget hår. Och under Andra världskriget, när det var brist på ull i Sverige, gjorde företaget Tabergs yllefabrik kläder av svenska kvinnors hår, utblandat med ull. Sådana tröjor och sockor visar vi också. Och så har vi moderna trosor gjorda av människohår. Det är en äkta hårkulla, Nina Sparr från Våmhus i Dalarna, som gjort dem. Men det är nog bara som ett konstprojekt, jag tror inte de finns till salu, säger Lena Kättström Höök.
En del av utställningen pågår också sen ett år tillbaka på webben, närmare bestämt på hårwebben. Där har över 1000 personer engagerat sig, diskuterat och skickat in bilder på sitt hår.Läsa mer? Klicka HÄR
Är ni lika äcklade som mig eller tycker ni att detta är fullständingt normat!? ( Skriv gärna vad ni tycker, kul och veta hur andra ser på sånt här)
Kommentarer

Populära inlägg