Fortsätt till huvudinnehåll

Torterades för att be om ursäkt

"Den 31-åriga fyrabarnsmamman piskade, dödshotade, band och brände barnen med upphettad kniv, enligt polisen. I går åtalades hon misstänkt för den tortyrliknande misshandeln.

Det var socialtjänsten i kommunen norr om Göteborg som fick reda på att det inte stod rätt till i familjen, som hade flyttat till kommunen från Småland. Fyrabarnsmamman hade lämnats ensam med vården om barnen efter att hon blivit änka. Barnen är mellan sju och fjorton år gamla.De vittnar om en tortyrliknande situation. De yngre barnen ska ha blivit piskade med sladdar ett flertal gånger det senaste året. Men mamman ska också ha använt galgar och en duschslang som tillhygge. Våldet mot de två äldre barnen ska ha varit ännu värre, och förekommit regelbundet. Bland annat med knivar, skedar och sladdar.
Mamman är misstänkt för grov fridskränkning av alla fyra barnen, men åtalet gäller också olaga frihetsberövande. Förutom daglig misshandel ska den 10-åriga sonen också vid upprepade tillfällen ha bundits vid ett vattenledningsrör i vardagsrummet, och vid något tillfälle vid vattenkranen i köket. Mamman ska ha bundit honom om både händer och fötter. Där ska han ha suttit fast i någon timme, samtidigt som mamman ska ha piskat honom med elsladdar. Syftet med tortyrmetoden ska ha varit att få honom att be om ursäkt.

”De är helt i föräldrarnas våld”

Anmälningarna om grov fridskränkning av barn ökar kraftigt.
Samtidigt är det långt ifrån alla fall som kommer till polisens kännedom.
– Mörkertalet är stort i alla former av familjerelaterat våld, och det är sannolikt ännu större när det handlar om barn. De är helt i föräldrarnas våld och det är helt främmande för dem att anmäla, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.
Den kraftiga ökningen av anmälningar av kränkta barn tror han beror på att fler uppmärksammar den här typen av våld och benägenheten att anmäla har blivit större.
– Det är tack vare skolor, dagis, ledare på fritidsaktiviteter, säger Jerzy Sarnecki. 
När barn misshandlas är andelen kvinnor som anmäls högre än i andra typer av brott, cirka 35 procent av förövarna, enligt Brottsförebyggande rådet.
– Det är kvinnor som oftare är vårdare av barnen och har ansvaret. Unga mammor som blir lämnade ensamma med ansvaret är en riskfaktor. " - Taget från dagens Metro, Göteborg

Kommentarer

Populära inlägg